Depuracija

Poleg vlaganj v gojitvene linije in delovne procese na morju podjetje Prosub d.o.o. vlaga v svojo infrastrukturo na kopnem.  Tako smo
leta 2009 odprli manjši bakteriološko prečiščevalni in odpremni center za školjke v Izoli, saj posvečamo največ pozornosti kvaliteti svojih izdelkov.

Ker sta naše vodilo in prioriteta nenehni razvoj in zagotavljanje kvalitetnih varnih školjk našim strankam, smo leta 2015 zgradili najsodobnejši obrat za bakteriološko prečiščevanje v Luciji, ki je tudi edini v Sloveniji. Ker se zavedamo, da je narava nepredvidljiva in školjka zelo občutljivo živo živilo, vse naše školjke bakteriološko prečistimo in odpremimo v kontroliranih temperaturnih režimih in tako zagotovimo najbolj varne školjke za potrošnika.

Školjke se bakteriološko prečiščujejo v naravni morski vodi, ki je kontrolirana in pod istimi pogoji, ki jo ima školjka v naravnem okolju, tako da ne izgubi svežosti in okusa, ampak se sama naravno očisti. Tako lahko naša školjka najhitreje pride iz morja v kontroliranih pogojih do potrošnika in mu obenem zagotavlja največjo možno varnost.

 

CENTER ZA BAKTERIOLOŠKO PREČIŠČEVANJE ŠKOLJK (DEPURACIJSKI CENTER)

Gojenje klapavic poteka v več fazah. Najprej poberemo majhne školjke, ki se primejo na vrvi in boje, jih vstavimo v gojitvene mrežice ter nato obesimo na linije, kjer rastejo od štiri do šest mesecev. Nato jih presadimo v večje mrežice ter tako rastejo še šest mesecev.

Ko školjke zrastejo do najmanj 5,5 cm, jih najprej očistimo na barki, nato pa v vrečah ali plastičnih posodah pripeljemo v hlajenem vozilu do obrata za bakteriloško prečiščevanje, kjer so splaknjene s pitno vodo, nato pa so 24 ur v bazenih z morsko vodo, ki kroži in se filtrira. Pri teh postopkih je treba voditi dokumentacijo, predpisano z Uredbo (ES) št. 853/2004 Evropskega parlamenta in sveta, z dne 29. aprila 2009 o posebnih higienskih pravilih za živila živalskega izvora.

Školjke analizirajo na mikrobiološe parametre v pooblaščenem Zavodu za zdravstveno varstvo, in sicer pred prečiščevanjem (iz gojišča) ter po njem (iz obrata). Nato jih stehtamo in embaliramo v prodajne PVC mrežice, ki pa morajo biti zakonsko označene z deklaracijo. Tako so školjke primerne za konzumacijo in prodajo.

 

Deklaracija mora vsebovati te podatke:

 • slovensko trgovsko ime,
 • latinsko ime,
 • nabrano v morju: FAO OBMOČJE ali
  • gojeno: država,
 • ime in naslov odpremnega centra,
 • neto masa (maso preveriti ob nakupu),
 • datum pakiranja (dan in mesec),
 • rok trajanja ali: “školjka mora biti ob nakupu živa”,
 • hraniti pri temperaturi 2 do 6 stopinj Celzija,
 • Lot: črka L serijska številka,
 • identifikacijska oznaka: ovalna oznaka – žig, s kartico države, ter državo odobritve ES za obrate znotraj ES,
 • za izdelke, ki jih odpremlja center, mora biti na deklaraciji identifikacijska oznaka centra.

 

Ob nakupu mora imeti kupec možnost pregledati deklaracijo, zato je priporočljivo, da školjke zaradi zdravstvene varnosti kupujemo v ribarnicah oz. trgovinah.

 

Prosub d.o.o., Zaprta ulica 3c, 6310 Izola
+386 41 620 042, info@skoljke.si

PIŠITE NAM
oz. nas obiščite na

Spletna stran uporablja piškotke. Če še naprej uporabljate spletno mesto, se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Nastavitve piškotkov na tej spletni strani so nastavljene na "omogoči piškotke", da vam omogočijo najboljše doživetje brskanja. Če boste še naprej uporabljali to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov ali če kliknete gumb »Sprejmem« se s tem strinjate.

Zapri