Gojišče

Z dejavnostjo gojenja školjk smo pričeli leta 2004, in sicer v Krajinskem parku Strunjan. Nato smo pridobili koncesije še v Krajinskem parku Sečovlje in na gojitvenem območju Debeli rtič. Območje za gojenje sta določili Ministrstvo za kmetijstvo in Ministrstvo za okolje in prostor. Klapavice Okus morja so tako doma v osrčju narave, kjer so gojišča v zavetju pred burjo, druga pa pred jugom, kar omogoča nabiranje školjk v vseh vremenskih razmerah. Trenutno imamo skupaj cca. 33 ha gojitvenih površin, kjer gojimo klapavice, ladinke in ostrige.

Naše klapavice imajo rade čisto vodo in prav zato so naša školjčišča na treh slovenskih morskih območjih, kjer je voda preverjeno čista. Razmere za gojenje školjk so tu odlične, saj klapavice OKUS MORJA rastejo v čisti, globoki vodi z močnim tokom. To jim daje prepoznaven bogat okus po morju. Stalno življenje pod vodo in s tem bolj ugodni življenjski pogoji gojenih klapavic v primerjavi z divje rastočimi so poleg čistega morja osnova za njihovo brezhibno kakovost.

Domače gojene klapavice živijo v školjčiščih na skrbno izbranih mestih stran od obale, kjer je morje najbolj čisto. Pritrjene so na gojitvene vrvi in mrežice, ki so obešene na plavajočih plovcih, in so urejene v gojitvena polja. Vse se prične z rojstvom male klapavice – tj. z drstenjem školjk, ki se dogaja spomladi in jeseni in je posebno. Poleg obstoječih vrvi v vodi dodatno nameščamo še posebne vrvi, ki so predvidene za lovljenje semena. Seme, ki je v obliki sluzi, se ujame na vrvi, ki se imenujejo lovilci semena. Iz te sluzi oz. semena začnejo rasti majhne školjke. Klapavice zrastejo do konzumne velikosti v enem do dveh let, odvisno od pogojev v morju, saj klapavic ne hranimo, ampak se prehranjujejo same s filtriranjem vode.

 

Prosub d.o.o., Zaprta ulica 3c, 6310 Izola
+386 41 620 042, info@skoljke.si

PIŠITE NAM
oz. nas obiščite na

Spletna stran uporablja piškotke. Če še naprej uporabljate spletno mesto, se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Nastavitve piškotkov na tej spletni strani so nastavljene na "omogoči piškotke", da vam omogočijo najboljše doživetje brskanja. Če boste še naprej uporabljali to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov ali če kliknete gumb »Sprejmem« se s tem strinjate.

Zapri