Klapavice

Klapavice (Mytilus galloprovincialis) so morske školjke, ki jih v Slovenskem primorju poznamo pod imenom pedoči, v Dalmaciji pa jim pravijo dagnje. To so lepe, črno modre lepotice trikotne oblike, z ene strani koničaste, z druge rahlo ovalne. Lupini sta skoraj povsem enako oblikovani, tanki in ostrih robov. V naravi živijo pritrjene na trdno podlago v pasu plime in oseke na zidovih, pomolih, stebrih in povsod, kjer najdejo ustrezne življenjske pogoje. V školjčiščih živijo stran od obale v čistem morju. Pritrjene so na gojitvene vrvi in mrežice, obešene na plavajočih plovcih in urejene v gojitvena polja.

Prehranjujejo se s planktonom, ki ga prefiltrirajo iz morske vode, popolnoma naravno, brez dodatne industrijsko pridelane hrane. Školjke rastejo počasi, od 12 do 18 mesecev, vendar so zato toliko bolj zdrave in okusne.  Naše klapavice so še posebej prepoznavne, saj jih ljubitelji takoj prepoznajo po izvrstnem specifičnem okusu in slanosti. Stalno življenje pod vodo in s tem boljši življenjski pogoji gojenih klapavic v primerjavi z divje rastočimi, so poleg čistega morja, osnova za njihovo brezhibno kakovost. Ravno zaradi brezhibne kakovosti, odličnosti okusov in dobrih vplivov na zdravje, ta sveža, zdrava in naravna prehrana ne sme manjkati na nobenem jedilniku.

Meso klapavic je namreč zelo okusno in hranljivo, saj vsebuje poleg 82% vode še 10% beljakovin, 1% maščob, ogljikove hidrate, jod in rudninske snovi. Domača klapavica je bogata tudi z lahko prebavljivimi beljakovinami in omega 3 nenasičenimi maščobnimi kislinami, ki povečujejo odstotek dobrega holesterola. Klapavica ima od 17 do 20% čistega mesa.

Klapavice so užitne celo leto, le pozno jeseni in spomladi je v času razmnoževanja med lupinami manj mesa.

Osnovni pogoj za pripravo zdrave in okusne jedi je uporaba svežih in kakovostnih klapavic. Školjke morajo biti žive, dobro oprane, na njih ne sme biti ne peska ne večje obrasti.

 

V naši ponudbi so klapavice pakirane brez aditivov v mrežicah, zaprtih z železnimi kaveljčki in opremljenih z ustrezno deklaracijo. Zagotovljena je tudi njihova kakovost, saj so pakirane v depuracijskem centru.
Na slovenskem tržišču edini ponujamo vakumsko pakirane banjice klapavic OKUS MORJA, kar ohranja njihovo svežino dlje časa in je za kupce najbolj priročno.

Prosub d.o.o., Zaprta ulica 3c, 6310 Izola
+386 41 620 042, info@skoljke.si

PIŠITE NAM
oz. nas obiščite na

Spletna stran uporablja piškotke. Če še naprej uporabljate spletno mesto, se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Nastavitve piškotkov na tej spletni strani so nastavljene na "omogoči piškotke", da vam omogočijo najboljše doživetje brskanja. Če boste še naprej uporabljali to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov ali če kliknete gumb »Sprejmem« se s tem strinjate.

Zapri