Ladinke

Ladinke (Venus verrucosa) sodijo v družino Veneridae. So sivo rumenkaste barve z rumeno rjavkastimi pikicami in madeži. Glede na druge školjke, ki jih uživamo, imajo veliko tanjšo in mehkejšo lupino. Zrastejo do 8 cm v širino in dosežejo težo tudi do 0,4 kg. Drstijo se konec pomladi in poleti. Ladinke so znane tudi pod imenom morski tartuf saj je njihovo meso zelo okusno, cenjeno in iskano. Živijo zakopane 10 cm globoko v pesku na morskem dnu. Izkopavamo jih ročno s posebnimi motičicami ali podobnimi pripravami. Uživamo jih kuhane ali surove. Na­jokusnejše so pozimi, čeprav jih nabiramo vse leto.
Nabiramo jih po sistemu ko­lobarjenja in tako skrbimo za ohranitev in primeren donos lokacij, na katerih jih nabiramo.

Podjetje Prosub d.o.o. ima vodno pravico za nabiranje in gojenje ladink in jih goji v posebnih gojilnicah od leta 2011. Gojenje je zelo zahtevno in ciklus traja tudi do treh let.

Prosub d.o.o., Zaprta ulica 3c, 6310 Izola
+386 41 620 042, info@skoljke.si

PIŠITE NAM
oz. nas obiščite na

Spletna stran uporablja piškotke. Če še naprej uporabljate spletno mesto, se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Nastavitve piškotkov na tej spletni strani so nastavljene na "omogoči piškotke", da vam omogočijo najboljše doživetje brskanja. Če boste še naprej uporabljali to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov ali če kliknete gumb »Sprejmem« se s tem strinjate.

Zapri